Över 28 a-kassor Oberoende jämförelse Villkor uppdateras regelbundet

Hitta rätt a-kassa för dig

Jämför och se vilka a-kassor du kan bli medlem i

Vi jämför alla a-kassor i Sverige, bl.a:

A-kassa – vad är det?

A-kassa, eller arbetslöshetskassa, är en ekonomisk trygghet för dig som är anställd eller företagare om du skulle bli arbetslös. Genom att vara medlem i en a-kassa försäkrar du dig om att få ekonomisk ersättning vid arbetslöshet och för närvarande kan du få upp till 20 000 kronor före skatt i ersättning per månad. För att ha rätt till a-kassa måste du som medlem uppfylla vissa villkor. Du kan se vilka villkor som gäller för de olika a-kassorna på respektive a-kassas sida. Tänk på att gå med i en a-kassa medan du har ett jobb så att du kan känna dig ekonomiskt trygg om din arbetssituation skulle förändras. För att få rätt till ersättning från a-kassan vid arbetslöshet måste du ha varit medlem i minst 12 månader innan.

Vad våra besökare tycker om oss

Superbra och enkel sida som ger en tydlig överblick över de olika alternativen som finns. Keep it up!
- Jonas Larsson, Stockholm
Superbra. Mycket enkel att använda och jag bestämde mig för a-kassan från Unionen också. Tusen tack!
- Stina B, Stockholm
Riktigt bra sammanställning över alla a-kassor och enkelt att hitta rätt.
- Isadora, Malmö

Vanliga frågor om att gå med i a-kassan

Varför ska jag vara medlem i en a-kassa?

Ett medlemskap i en a-kassa innebär att du har tecknat en arbetslöshetsförsäkring. Vill du ha en ekonomisk trygghet om du skulle bli arbetslös kan du gå med i en a-kassa för att försäkra din lön.

Vilken a-kassa ska jag välja?

Börja med att ta reda på vilka a-kassor som riktar sig till den bransch du arbetar inom, eller till den utbildning du har. Det gör du enklast genom att klicka i vilken bransch du arbetar inom längst upp på den här sidan.

Måste jag vara ansluten till ett fackförbund för att kunna vara med i en a-kassa?

Nej, du måste inte vara ansluten till ett fackförbund för att kunna vara medlem i en a-kassa. Däremot finns det många fördelar med att vara medlem i både en a-kassa och ett fackförbund.

Vad menas med grundvillkor för a-kassa?

För att kunna få ersättning från a-kassan måste du förutom att uppfylla ett arbetsvillkor även uppfylla grundvillkor under din arbetslösa tid; Du måste vara anmäld som arbetssökande på Arbetsförmedlingen. Du måste kunna arbeta minst 3 timmar varje dag och i genomsnitt minst 17 timmar i veckan. Du måste stå till arbetsmarknadens förfogande, vilket innebär att din avsikt är att arbeta och att det inte finns några hinder för det.

MÃ¥ste intygen jag skickar in till a-kassan vara i original?

Nej, de flesta a-kassor godkänner kopior på dina intyg. Kom ihåg att om du skickar in en kopia på ditt arbetsgivarintyg måste kopian vara vidimerad (någon ska intyga att kopian överensstämmer med originalet). För att allt ska bli rätt, vänligen kontrollera med din a-kassa vad som gäller innan du skickar in dina intyg.

Vad är skillnaden mellan anställningsbevis och arbetsgivarintyg?

På ett anställningsbevis framgår det vilken typ av anställning du har samt hur mycket du ska jobba. Ett arbetsgivarintyg styrker hur mycket du faktiskt har arbetat.

Vad gäller för mig som är anställd i ett bemanningsföretag?

Efter flera domar gällande vad som ska gälla för anställda i bemanningsföretag har nu Inspektionen för arbetslöshetsförsäkring uttalat att det inte finns någon anledning att behandla anställda i bemanningsföretag på annat sätt än andra anställda.

Vanliga frågor om att vara medlem i a-kassan

Hur blir jag medlem i en a-kassa?

För att enklast ansöka till en a-kassa klickar du dig vidare till den aktuella a-kassans hemsida och fyller där i en ansökningsblankett. Beroende på vilken a-kassa du ansöker om medlemskap i kan tillvägagångssätten variera något.

Vad kostar a-kassa?

Kostanden för att vara medlem i en a-kassa varierar beroende på vilken a-kassa du väljer. För att enklast ta reda på kostnaden för en a-kassa kan du klicka på länken till respektive a-kassas sida här på A-kassa.nu.

Hur lång karenstiden har a-kassan?

En ersättningsperiod inleds alltid med sju dagars karens. Har du sagt upp dig själv blir du först avstängd i 45 dagar innan de sju karensdagarna räknas.

Varför har jag karensdagar innan jag har rätt till ersättning?

(563) 580-0603 har bestämt att varje ersättningsperiod ska inledas med sju karensdagar. Detta beslut kan inte arbetslöshetskassorna påverka.

Hur räknas mina sju karensdagar under röda dagar?

Dagpenning lämnas till den som är arbetslös under högst fem dagar per vecka. Dagpenning får inte lämnas för lördagar och söndagar, men lämnas däremot för röda dagar om de infaller under måndag till fredag. Detsamma gäller för karensdagar.

Kan jag starta eget med a-kassa?

Det är inte tillåtet att starta eget och samtidigt få ersättning från a-kassan. Om du har börjat marknadsföra ditt företag, startat en hemsida etc så har du inte längre rätt till arbetslöshetsersättning.

Har jag en lägre avgift för a-kassa vid föräldraledighet eller vid sjukdom?

Nej, alla medlemmar i en a-kassa har samma avgift. Om du är medlem i en fackförening bör du kontakta dem, eftersom deras avgift kan påverkas av din inkomst.

Kan jag frysa mitt medlemskap hos en a-kassa?

Nej, det går inte att frysa ett medlemskap hos en a-kassa.

Vad händer om jag lämnar uppgifter som inte stämmer?

A-kassan litar på att de uppgifter du lämnat stämmer. Blir det fel kan det leda till att du måste betala tillbaka ersättning som du fått. Om du inte lämnar rätt uppgifter eller låter bli att meddela ändringar till a-kassan så kan det anses vara grovt vårdslöst eller medvetet. Det innebär att du kan bli av med din ersättning mellan 45 och 195 dagar. Du måste också jobba minst 80 dagar innan du på nytt kan ansöka om ersättning. I värsta fall kan du bli utesluten ur din a-kassa och kan då inte ansöka om ersättning under ett års tid. Du kan också bli polisanmäld.

Vad innebär en varning från a-kassan?

En varning påverkar inte din ersättning från a-kassan. Det en varning om att du misskött arbetssökandet och om det skulle fortsätta drabbas du av avstängning nästa tillfälle.

Vad innebär en avstängning från a-kassan?

Det innebär att du inte får ersättning från a-kassan en dag du skulle kunna fått ersättning. Dagarna i ersättningsperioden blir alltså inte färre. Men om du har drabbats av flera sanktioner och fått 10 dagar avstängning och därefter skulle få ytterligare en sanktion så innebär det att resterande dagar i perioden blir indragen. Du måste då arbeta upp ett nytt arbetsvillkor för att få en ny ersättningsperiod från a-kassan.

Har jag någon uppsägningstid på mitt medlemskap i a-kassan?

Nej, du är medlem till och med den sista dagen i den månad som din utträdesansökan inkommit till din a-kassa. Ditt medlemskap upphör den 1:a i månaden efter. Anmälan om utträde ska göras skriftligen.

Måste jag skicka in mina handlingar direkt jag blivit arbetslös?

Nej, du kan ansöka om ersättning från a-kassan retroaktivt 9 månader tillbaka i tiden. Tänk bara på att du måste anmäla dig som arbetssökande på Arbetsförmedlingen den första arbetslösa dagen.

Jag är provanställd och trivs inte, hur blir det då med a-kassan?

Om du själv väljer att avsluta en provanställning räknas det som om du sagt upp dig. Detta gäller både under din provanställning och efter att provanställningen går ut. Om arbetsgivaren väljer att avbryta din provanställning har du rätt till ersättning på samma sätt som efter en tidsbegränsad anställning.

Jag har ett vikariat som snart går ut, hur blir det då med a-kassan?

Om det är kortare än 365 dagar sedan du senast fick a-kassa fortsätter du på din gamla ersättningsperiod och du har därmed inga karensdagar. Har du arbetat mer än 365 dagar räknas du som ”ny” hos a-kassan och det blir då nya karensdagar.

Jag har barn under 18 år, hur gör jag för att få ytterligare 150 ersättningsdagar om mina 300 ersättningsdagar håller på att ta slut?

Ingenting. En prövning om de extra 150 dagarna görs automatiskt. A-kassan samkör sina register med Försäkringskassan för att få fram uppgifter angående barn.

 

Jag vill byta a-kassa, hur gör jag för att få med mig tiden som jag varit medlem i föregående a-kassa?

För att få med dig medlemstiden från din tidigare a-kassa ska inträdesansökan vara din nya a-kassa tillhanda senast den sista i samma månad som ditt utträde i din nuvarande a-kassa.

Jag ska börja få aktivitetsstöd, kan jag vara kvar i a-kassan då?

Du ska absolut inte avsluta ditt medlemskap om du ska börja få aktivitetsstöd. Den dagpenning du får som aktivitetsstöd baseras på den dagpenning du skulle få om du fick a-kassa utbetald. Om du avslutar ditt medlemskap i a-kassan kan du som mest få en dagpenning från försäkringskassan om 223 kronor/dag istället för den dagpenning du hade när du senast fick a-kassa.

Jag har sagt upp mig och blivit avstängd, varför börjar inte mina dagar att dras?

Har du fyllt i och skickat in dina kassakort? För att dina dagar ska räknas av måste vi se vad du har haft för sysselsättning. Har du varit arbetslös och registrerad på Arbetsförmedlingen så räknas dina dagar först om du skickar in dina ifyllda kassakort.

Jag har fått skattejämkning, får min a-kassa automatiskt information om detta?

Nej, du måste själv skicka in en kopia på beslutet från Skatteverket till din a-kassa.

Jag har fått en begäran om arbetsgivarintyg från min a-kassa men jag är inte längre arbetslös, behöver jag ändå skicka in ett arbetsgivarintyg?

Ja, om du har arbetat deltid och fått a-kassa samtidigt behöver din a-kassa få in ett arbetsgivarintyg för att se att du har fått rätt ersättning under den tiden.

Jag har inte fått alla intyg än, kan jag skicka in de handlingar jag har så länge?

Ja, det går bra. Din a-kassa behåller dina intyg och handlägger ditt ärende så snart det är komplett. Se även till att skicka in dina kassakort även om du inte fått ditt beslut än.

Jag är inte längre arbetslös, hur meddelar jag det till min a-kassa?

Skicka in ditt senaste kassakort samt meddela Arbetsförmedlingen att du inte längre är arbetssökande. Om du har jobbat under tiden med arbetslöshetsersättning så ska du skicka in ett arbetsgivarintyg så att vi kan se att du har fått rätt ersättning.

Jag har bytt jobb, vad ska jag skicka in till min a-kassa?

Din a-kassa behöver oftast inga handlingar, däremot om du är medlem i ett fackförbund ska du höra av dig till dem eftersom deras avgift kan ändras beroende  pÃ¥ din inkomst.

Jag ska få starta eget bidrag, ska jag vara kvar i a-kassan då?

Du ska självklart vara kvar i a-kassan även om du ska börja få starta eget bidrag eller aktivitetsstöd. Den dagpenning du får som starta eget bidrag eller aktivitetsstöd baseras på den dagpenning du skulle få om du fick a-kassa. Om du avslutar ditt medlemskap kan du max få en högsta dagpenning från försäkringskassan om 223 kronor/dag istället för den dagpenning du hade när du senast fick a-kassa.

Vanliga frågor om ersättning från a-kassan

Har jag rätt till ersättning från a-kassan?

För att få rätt till ersättning från a-kassan behöver du uppfylla följande villkor:

Hur beräknas min ersättning och hur mycket kommer jag att få?

När du ansöker om ersättning beräknas din ersättningsrätt på en ramtid av 12 månader. Om du ansöker om grundersättning beräknas din ersättning på hur många timmar du har arbetat under ramtiden, hur mycket du vill och kan arbeta och hur många timmar i veckan som du är arbetslös. Om du ansöker om den inkomstrelaterade ersättningen beräknas ersättningen även på din genomsnittliga inkomst under ramtiden.

Varför får jag inte ersättning som motsvarar min tidigare lön?

För att få inkomstrelaterad ersättning måste du ha varit medlem i en arbetslöshetskassa i minst 12 månader. Du får då 910 kr/dag de första 100 dagarna och 720 kr/dag efterföljande 200 dagar. Har du inte varit medlem i 12 månader får du ersättning på grundnivå vilket motsvarar 365 kronor/dag.

Vad bör jag tänka på när jag börjar arbeta samtidigt som jag får ersättning?

När du beviljas ersättning får du en ersättningsperiod på 300 ersättningsdagar. Av de 300 är 75 stycken deltidsdagar som du kan använda i veckor där du både arbetar och får ersättning. Om du till exempel arbetar under en vecka och får ersättning utbetalt för två ersättningsdagar drar a-kassan två deltidsdagar.

Hur gör jag för att söka ersättning?

För att söka ersättning behöver du anmäl dig som arbetssökande på Arbetsförmedlingen din första arbetslösa dag. Du behöver även skicka in blanketten ”5083646792”, kassakort och intyg på vad du gjort de senaste 12 månaderna.

Hur mycket får jag från a-kassan?

Högsta dagpenning är idag 910 kr/dag de första 100 dagarna och 720 kr/dag efterföljande 200 dagar. Arbetslöshetsersättning betalas maximalt ut under fem dagar/vecka, måndag-fredag. Har du haft en lön högre än 25 025 kronor/månad får du cirka 20 000 kronor före skatt. Om du har en inkomstförsäkring via ditt fackförbund eller ett privat bolag kan du få ut mer.

Varför är min första utbetalning från a-kassan så liten?

En ersättningsperiod inleds alltid med sju karensdagar. Du får alltså ingen ersättning de första sju arbetslösa ersättningsdagarna.

Hur lång tid tar det innan jag får beslut om ersättning?

Det beror helt på hur komplett din ansökan om ersättning är när den kommer in till din a-kassa. De flesta a-kassor har som målsättning att kunna fatta beslut om ersättning så snart som möjligt och din ansökan är komplett.

Varför behöver jag skicka in intyg för tolv månader bakåt när jag bara har jobbat de senaste sex månaderna?

När din a-kassa beräknar din rätt till ersättning behöver de alltid titta på en ramtid på 12 månader. Om du blir beviljad ersättning baseras ersättningens storlek på ett genomsnitt av det du arbetat under hela ramtiden och det är därför viktigt att du skickar in intyg som visar din sysselsättning under hela perioden.

Vad innebär arbetsvillkor?

Ett arbetsvillkor är ett av de villkor som måste vara uppfyllt för att du ska kunna få en ersättningsperiod. Ett arbetsvillkor är uppfyllt om du under 12-månader perioden före du söker ersättning har arbetat minst 80 timmar/månad i minst 6 av månaderna. Eller att du under 12-månader perioden före du söker ersättning har arbetat minst 50 timmar/månad i minst 6 av månaderna, dessa månader måste då vara sammanhängande och den totala arbetade tiden ska vara minst 480 timmar.

Kan jag ta ut föräldrapenning på helger när jag har a-kassa?

Ja, du kan välja att ta ut föräldrapenning på lördagar och söndagar trots att du får ut arbetslöshetsersättning. Föräldrapenningen påverkar inte arbetslöshetsersättningen.

Arbetsförmedlingen har avanmält mig från min ersättning i några dagar, hur gör jag för att fortsätta söka ersättning?

Om du har varit avanmäld i över sju dagar behöver du skicka in blanketten ”Anmälan om arbetslöshet”, kassakort och intyg på vad du har gjort under tiden du varit avanmäld. Om du har varit avanmäld i sju dagar eller mindre behöver du bara skicka in ditt kassakort.

Jag vill säga upp mig, vad händer med a-kassan då?

Du kommer först bli avstängd från ersättning i 45 dagar. Ersättningsperioden inleds sedan med sju dagars karens. Skulle du ha giltiga skäl för din uppsägning kan du få ersättning efter sju dagars karens. Giltiga skäl kan vara att du blir sjuk av ditt arbete, att du blir mobbad eller att din arbetsgivare inte betalar ut lön till dig. Dina skäl måste vara styrkta. Blir du avstängd från ersättning får du ingen ersättning från a-kassan under 52 dagar (45 avstängningsdagar samt sju dagars karens). Anmäl dig hos Arbetsförmedlingen direkt du slutat din anställning för att avstängningsdagarna ska börja räknas av. Kom ihåg att fylla i dina kassakort under hela avstängningstiden.

Jag är inte nöjd med mitt beslut från a-kassan, hur gör jag nu?

Du kan alltid begära att din a-kassa omprövar beslutet. Skicka ett brev eller mail till din a-kassa och ange varför du inte är nöjd med beslutet.

Jag har studerat sedan i höstas och har inte lyckats hitta ett sommarjobb till i sommar. Förra året hade jag ersättning från a-kassan, kan jag få det i sommar också?

Nej, om du tänkt att fortsätta med dina studier till hösten kan du inte få arbetslöshetsersättning i sommar. Om du däremot inte får något jobb efter dina avslutade studier är det möjligt att fortsätta på din påbörjade ersättningsperiod.

Jag får idag grundbeloppet från min a-kassa och har snart varit medlem i a-kassan i 12 månader. Vad ska jag göra för att få ersättning grundad på min lön?

Efter att ha varit medlem i 12 månader kommer en handläggare hos din a-kassa titta på ditt ärende och därefter pröva om du har rätt till inkomstrelaterad ersättning eller inte. För att ha rätt till inkomstrelaterad ersättning ska du ha uppfyllt ett arbetsvillkor under din medlemskapstid.

Jag har inte tagit ut alla mina semesterdagar hos min arbetsgivare och får nu en klumpsumma när jag slutar. Vad händer då med min ersättning?

Om du har inarbetade semesterdagar som betalas ut i samband med att din anställning upphör påverkar dessa inte din rätt till arbetslöshetsersättning.

Jag har ett fosterbarn, räknas den ersättningen då in?

Om du har ett fosterbarn räknas det i regel inte som arbete och ditt arvode påverkar inte din rätt till arbetslöshetsersättning. Eftersom ditt uppdrag inte påverkar dina möjligheter att söka och ta ett arbete ska detta inte redovisas på kassakorten.

Jag jobbar deltid, får jag bara ersättning för 75 dagar då?

Det finns en tidsmässig begränsning för hur länge du kan arbeta deltid och fylla ut med a-kassa. När du får ett beslut om att du har rätt till ersättning får du en ersättningsperiod på totalt 300 dagar, 75 av dessa dagar kan du använda under veckor som du också arbetar.

Jag har inte jobbat under de senaste tolv månaderna, kan jag söka ersättning från a-kassan?

I vissa fall kan man hoppa över tid och titta på arbete längre bak i tiden än de senaste tolv månaderna. Tiden som räknas som överhoppningsbar om du till exempel har varit sjukskriven, haft föräldrapenning eller studerat. Detta innebär att du i vissa fall kan behöva skicka in intyg för längre bakåt i tiden än de senaste tolv månaderna. Överhoppningsbar tid kan som längst vara i fem år.

Jag har studerat de senaste åren, vad ska jag tänka på när jag ansöker om ersättning från a-kassan?

Studier räknas som överhoppningsbara om de har varit på heltid och om du var minst 25 år när dina studier avslutades. Om du var under 25 år när studierna avslutades behöver du ha arbetat heltid under fem sammanhängande månader någon gång innan du började studera för att studietiden ska räknas som överhoppningsbar. Du behöver även skicka in en blankett för att styrka din studietid.

Mina dagar håller på att ta slut, vad kommer att hända med min ersättning sen?

När dina 300 ersättningsdagar har tagit slut gör din a-kassa en kontroll mot Försäkringskassan för att se om du har barn under 18 år. Om du då har barn som är under 18 år får du automatiskt 150 ersättningsdagar till. Om du inte har barn som är under 18 år behöver du uppfylla ett nytt arbetsvillkor för att kunna få en ny ersättningsperiod. Din a-kassa gör en preliminär kontroll om du uppfyller ett nytt arbetsvillkor när du har cirka 70 ersättningsdagar kvar. För att din a-kassa ska kunna utreda om du uppfyller ett nytt arbetsvillkor behöver du skicka in ett arbetsgivarintyg.

Jag har tidigare fått ersättning från a-kassan, men har nu arbetat i några månader, behöver jag skicka in alla intyg på nytt för att söka ersättning igen?

Om det är mindre än 365 dagar sedan du senast fick arbetslöshetsersättning kan du fortsätta på din tidigare ersättningsperiod om du har dagar kvar. För att du ska kunna göra detta behöver du anmäla dig på Arbetsförmedlingen igen. Du behöver även skicka in blanketten ”Anmälan om arbetslöshet”, kassakort och intyg på vad du har gjort sedan du senast hade ersättning.

Jag har fått ett återkrav, vad händer nu?

Du har blivit Ã¥terbetalningsskyldig för att du har fÃ¥tt ut ersättning som du inte hade rätt till. När du har fÃ¥tt ett beslut om Ã¥terkrav mÃ¥ste du inom 30 dagar betala in beloppet för att inte dröjsmÃ¥lsränta ska uppstÃ¥. I normalfallet sker ingen pÃ¥följd vid Ã¥terkrav.

Vanliga frågor om kassakortet från a-kassan

Vad kan hända om jag fyller i mitt kassakort fel?

A-kassan litar på att de uppgifter du lämnat stämmer. Blir det fel kan det leda till att du måste betala tillbaka ersättning som du fått. Om du inte ger rätt uppgifter eller låter bli att meddela ändrade uppgifter till a-kassan så kan det anses vara grovt vårdslöst eller medvetet. Det innebär att du kan bli av med din ersättning mellan 45 och 195 dagar. Du måste också jobba minst 80 dagar innan du på nytt kan ansöka om ersättning. I värsta fall kan du bli utesluten ur din a-kassa och kan då inte ansöka om ersättning under ett års tid. Du kan också bli polisanmäld.

Varför får jag inte utbetalt för alla dagar på mitt kassakort?

Arbetslöshetsförsäkringen är en veckoförsäkring på fem dagar. Det innebär att du högst kan få arbetslöshetsersättning för fem dagar per vecka. Du kan endast få ersättning för de dagar som du har varit inskriven på Arbetsförmedlingen. Om du av någon anledning inte kunnat söka eller ta ett arbete kan du inte få ersättning utbetald för den tiden.

Kan jag flytta dagar på kassakortet för att slippa deltidsregeln?

Nej, det får du inte. Du ska fylla i den dag du jobbat och med korrekt antal timmar du fått lön.

Jag började min anställning på en röd dag, hur ska jag fylla i det på kassakortet?

Du ska fylla i arbete. Oavsett vilken veckodag du jobbar ska du skriva i det på kassakortet för att kunna få ut ersättning för de vardagar du varit arbetslös den veckan.

Jag är sjuk, hur fyller jag i det på mitt kassakort?

Du fyller i rutan sjukpenning. Anmäl även till Försäkringskassan att du är sjuk. Är du sjukskriven en längre tid ska du även kontakta Arbetsförmedlingen. När du är sjuk har du inte rätt till ersättning från a-kassan.

Jag är hemma med sjukt barn, hur redovisar jag det på kassakortet?

När du är hemma med sjukt barn fyller du i föräldrapenning på kassakorten och anmäler och ansöker om tillfällig föräldrapenning hos Försäkringskassan.

Jag jobbar extra och får timlön, hur fyller jag i det på kassakortet?

Fyll i de timmar du arbetar per dag. Tänk även på att fylla i arbete om du jobbar kvällar, nätter och helger. Fyll i arbetslös de dagar du är helt arbetslös, om du lämnar en ruta tom räknas det som en åtta timmars arbetsdag.

Jag har aktivitetsstöd via arbetsförmedlingen, hur fyller jag i den på kassakortet?

Du fyller i ”Förhindrad” på kassakortet, detta gäller även under lördag och söndag.

Jag ska åka iväg på semester, hur ska jag fylla i mitt kassakort?

Om du har betald semester från en anställning kryssar du i ”Semester” under de dagar som gäller. Om du har obetald semester kryssar du i ”Förhindrad”.

Jag har en deltidsanställning med fast månadslön, hur fyller jag i arbetet på kassakortet?

Om du har en deltidsanställning behöver du fylla i din sysselsättningsgrad. Din sysselsättningsgrad ska fyllas i varje vecka som anställningen pågår. Om du arbetar utöver din sysselsättningsgrad behöver du uppge detta. Om din anställning förändras behöver du skicka in ett nytt anställningsavtal till din a-kassa.

Jag kommer börja arbeta mitt i en vecka, hur ska jag fylla i mitt kassakort?

Du ska redovisa arbete från och med den dag du började arbeta. Om du exempelvis är anställd att arbeta heltid från och med onsdagen, fyller du i 8 timmars arbete på onsdagen, 8 timmars arbete på torsdagen och 8 timmars arbete på fredagen. På lördagen och söndagen fyller du i ”förhindrad”, om du inte utfört arbete under dessa dagar. Kom ihåg att meddela Arbetsförmedlingen att du börjat arbeta.

Jag har inte sänt in några kassakort till a-kassan än för jag väntar på besked om jag har rätt till ersättning?

Kassakortet är din faktiska ansökan om ersättning och a-kassans underlag för utbetalning. Det är på kassakortet du fyller i att du är arbetslös och på så sätt söker du ersättning för den arbetslösa tiden.

Jag har semester från mitt deltidsjobb, hur gör jag med kassakortet?

Semesterdagar är alltid hela dagar. Du fyller därför i semester på dina kassakort den tid du har semester. Vid längre tids semester räknas även arbetslösa dagar som semesterdagar om de ligger mellan dagar då du är ledig. Har du semester en vecka från ditt deltidsarbete har du inte rätt till ersättning denna vecka.

Vanliga frågor om att söka arbete med a-kassa

Måste jag söka jobb inom andra yrken?

Arbetslöshetsförsäkring är ingen yrkesförsäkring, du måste själv vara aktiv och anstränga dig för att så snabbt det går hitta ett nytt yrke.

Måste jag söka jobb på andra orter?

Du måste söka jobb i hela Sverige under hela din arbetslöshet. Om det finns arbete på en ort som ligger så långt bort att du inte kan dagpendla, är det trots detta lämpligt om det finns tillgång till boende på arbetsorten. Du kan av familjeskäl ha rätt att begränsa ditt sökområde under en skälig övergångsperiod, hur lång övergångsperioden får vara bedöms i varje enskilt fall och du måste själv aktivt försöka lösa din situation.

Måste jag söka vilket jobb som helst för att få a-kassa?

I princip ja, men du kan diskutera fram tillsammans med din arbetsförmedlare vilken typ av jobb du ska söka. Detta ska sedan stå med i din handlingsplan. En av förutsättningarna för att få ersättning är att du står till arbetsmarknadens förfogande. Det betyder att du aktivt ska söka och kunna ta de lämpliga arbeten som finns tillgängliga. Om Arbetsförmedlingen anvisar dig ett lämpligt arbete ska du söka det arbetet, även om det är på annan ort. Om du inte söker ett anvisat arbete sänder Arbetsförmedlingen ett meddelande till din a-kassa.

Måste jag som arbetslös ta ett arbete med lägre lön än jag får i a-kassa och inkomstförsäkring?

Den som är arbetslös och ansöker om arbetslöshetsersättning måste vara beredd att anta ett erbjudande om arbete, om arbetet anses vara lämpligt. Vad som är lämpligt arbete anges i 44§ lagen om arbetslöshetsförsäkring. Av denna paragraf följer bland annat att du inte är skyldig att acceptera ett arbete med sämre lön än vad kollektivavtalet på arbetsplatsen föreskriver. Om arbetsplatsen inte har kollektivavtal gäller att du inte behöver acceptera ett arbete med sämre lön än vad arbetstagare med likvärdiga arbetsuppgifter och kvalifikationer får vid jämförliga företag. Om kollektivavtal inte finns, och arbetsuppgifterna heller inte kan jämföras med villkoren på andra arbetsplatser, gäller att du inte är skyldig att acceptera ett arbete med en lön som understiger 90 procent av dagpenningen.

Kan jag tacka nej till ett arbete?

Om du tackar nej till ett lämpligt arbete kan du få en avstängning av din ersättning. Första gången det händer stängs ersättningen i 5 ersättningsdagar. Andra gången stängs ersättningen i 10 dagar och tredje gången stängs ersättningen av i 45 ersättningsdagar. Om det händer en femte gång, upphör rätten till ersättning och du måste på nytt uppfylla ett så kallat arbetsvillkor.

Vad händer med a-kassan om jag vill arbeta utomlands?

När du arbetar utomlands omfattas du normalt inte av de svenska reglerna för arbetslöshetsförsäkring. Om du arbetar inom EU, EES-området eller Schweiz omfattas du av EG -förordningen om social trygghet. Arbetar du utanför EU/EES finns det ingen möjlighet att tillgodoräkna sig arbetet vid prövning av svensk arbetslöshetsersättning.

Jag är timanställd och jobbar ibland upp till 80%, måste jag ändå söka andra jobb sådana månader?

Enligt lagen har du inte rätt att begränsa ditt arbetssökande.

Övriga frågor om a-kassa

Jag har varit föräldraledig, vad behöver jag skicka in till min a-kassa?

Tid som du har varit föräldraledig kan i vissa fall räknas som överhoppningsbar. Det innebär att din a-kassa kan titta på det arbete som du utfört innan din föräldraledighet. I många fall kan din a-kassa hämta information om din föräldraledighet direkt från Försäkringskassan. Om din a-kassa inte kan hämta informationen kommer de be dig att skicka in intyg från Försäkringskassan.

Jag har varit sjukskriven, vad behöver jag skicka in till min a-kassa?

Tid som du har varit sjukskriven kan i vissa fall räknas som överhoppningsbar. Det innebär att din a-kassa tittar på det arbete du utfört innan din sjukskrivning. Om du har fått sjukpenning kan din a-kassa i många fall hämta information direkt från Försäkringskassan. Om du inte har fått sjukpenning under din sjukskrivning kan du behöva skicka in läkarintyg för att uppvisa att du har varit sjuk.

Jag tänkte börja studera på distans, kan jag göra det som arbetslös?

Den som får ersättning från a-kassan kan under vissa omständigheter studera på deltid, upp till 50% av heltidsstudier, utan att arbetslöshetsersättningen påverkas. För att a-kassan ska kunna avgöra om du har rätt att studera under arbetslösheten ska du använda dig av blanketten ”Ansökan om att få studera under arbetslösheten”.

Jag har slutat mitt arbete på grund av pension. Måste jag meddela detta till min a-kassa?

Om du har fyllt 65 år behöver du inte meddela din a-kassa något eftersom ditt medlemskap automatiskt upphör vid månadsskiftet innan din 65-årsdag. Har du inte fyllt 65 år måste du skriftligen meddela din a-kassa om du vill avsluta ditt medlemskap.

Kan jag ta ut pension?

Pension samordnas med arbetslöshetsersättningen. Kom därför ihåg att anmäla till arbetslöshetskassan om du har pension. Din arbetslöshetsersättning sänks när du har pension och det kan i vissa fall hända att du inte har rätt till någon ersättning alls. Även små belopp från PPM har stor inverkan på din ersättning.

Vanliga frågor om Arbetsförmedlingen och a-kassa

Arbetsförmedlingen är stängd min första arbetslösa dag, vad ska jag göra?

Om din första arbetslösa dag är en dag då Arbetsförmedlingen är stängd anmäler du dig den första dagen de åter har öppet. Dagar som Arbetsförmedlingen är stängd räknas som arbetslösa dagar.

Vad är en handlingsplan?

Det är ett dokument som du och din arbetsförmedlare upprättar tillsammans. En handlingsplan är en överenskommelse mellan er om vad du ska göra för att ta dig ur din arbetslöshet, t.ex. vilka typ av jobb du ska söka. Har du frågor om handlingsplanen ska du vända dig till din arbetsförmedling.

Vad är en aktivitetsrapport?

Som arbetslös måste du en gång i månaden rapportera in till Arbetsförmedlingen vilka aktiviteter du gjort för att bryta din arbetslöshet, samt redovisa vilka arbeten du sökt. Din aktivitetsrapport ska du sedan skicka in till Arbetsförmedlingen mellan den 1:a och den 14:e i månaden efter den månad rapporten avser. Arbetsförmedlingen kommer sedan granska rapporten och bedöma om du uppfyllt de villkor du har för att ha rätt till ersättning och sedan meddela din a-kassa.

Jag har missat ett möte på Arbetsförmedlingen/inte sänt in aktivitetsrapporten/inte uppdaterat min handlingsplan – vad händer nu?

Arbetsförmedlingen sänder ett meddelande till a-kassan om detta. Vi sänder dig då ett kommunicering som du kan bemöta. Om du vill kan du ligga steget före och skicka en förklaring till din a-kassa direkt du insett detta. När kommuniceringstiden på a-kassans brev har gått ut kommer a-kassan fatta beslut om sanktion eller ej.